Jak vybrat správné sklo

Věděli jste, že sklo pro vaše skleněné zábradlí si můžete objednat i u nás? Kromě standardních rozměrů, které si můžete objednat přímo v našem internetovém obchodě, si můžete pořídit skleněné výplně na míru. Jak se ale rozhodnout pro to správné sklo? Níže jsou tři body, které je třeba mít na paměti.

1. TYP SKLA

Existují různé typy skel pro skleněné zábradlí: tvrzené sklo, vrstvené sklo nebo kombinace obou. Plavené sklo je obvykle základem pro všechny typy skel:

  • TVG: částečně tvrzené sklo (proces tepelného tvrzení)
  • ESG: tvrzené bezpečnostní sklo (tepelně upravené sklo)
  • VSG/float: Kompozitní bezpečnostní sklo (s mezivrstvou fólie) vyrobené z plaveného skla
  • VSG/TVG: Kompozitní bezpečnostní sklo z částečně tvrzeného skla
  • VSG/ESG: Vrstvené bezpečnostní sklo vyrobené z tvrzeného bezpečnostního skla

Na skleněné zábradlí doporučujeme použít tvrzené, vrstvené sklo (VSG/ESG). Na základě zastřešujících předpisů EU nabízí tento typ skla nejvyšší bezpečnost a ochranu pro obyvatele a uživatele. V našem sortimentu toto sklo najdete pod názvem „Q-glass“.
Zjistěte prosím, zda ve vaší zemi existují zvláštní normy a směrnice týkající se typu skla pro skleněné zábradlí, které se liší od našich doporučení. Pokud potřebujete poradit s výběrem správného skla, rádi vám pomůžeme.

2. ROZMĚRY SKLA

Důležitým bezpečnostním faktorem u skleněných zábradlí je kromě typu použitého skla také výška skla. I zde má každá země své předpisy – předepsaná výška skla se však obvykle pohybuje mezi 900 a 1200 mm, měřeno od přístupného povrchu.
To znamená, že pro skleněné zábradlí o skutečné výšce 1000 mm budete muset objednat skleněné panely o něco menší. Ke konečné výšce zábradlí přispívá i instalovaný podlahový profil.

Šířka skla není téměř nijak omezena. Běžné jsou však šířky mezi 1000 a 1200 mm. Pokud chcete použít větší skleněné tabule, doporučujeme použít mechanické zvedací zařízení. Protože to značně usnadňuje instalaci. Naši konzultanti vám rádi pomohou s výběrem správné velikosti skla pro váš projekt zábradlí.

3. PEVNOST SKLA

Chcete-li určit správnou tloušťku skla, mějte na paměti následující:

  • Umístění a funkce skleněného zábradlí
  • Estetické přání zákazníka
  • Platné předpisy ve vaší zemi

Pomocí těchto bodů jako vodítka můžete určit, jaké síly musí sklo a zábradlí odolat. Z toho vyplývá i minimální tloušťka skla. Hlavní požadavky ovlivňující tuto volbu jsou:

  • Zatížení nosníku
  • Bodové zatížení
  • Zatížení větrem

V Q-railing provádíme komplexní interní testy – naše výrobky a zábradlí také necháváme testovat a certifikovat předními národními a mezinárodními instituty. Tyto zkušební zprávy si můžete prohlédnout v servisní oblasti našich webových stránek nebo je získat od svého prodejního poradce Q-railing. Pokud se váš projekt zábradlí liší od podmínek uvedených ve zkušebních protokolech, můžete se obrátit na naše technické poradce.